Европейските ценности в България са сериозно накърнени - включително свободата, демокрацията,

...
Европейските ценности в България са сериозно накърнени - включително свободата, демокрацията,
Коментари Харесай

1 милион адвокати са загрижени за върховенството на закона в България

Европейските полезности в България са съществено накърнени - включително свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на индивида. Това се споделя в позиция на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), пратена до българските управляващи.

Съветът съставлява адвокатурите и правните общества в 45 страни и посредством тях - повече от един милион европейски юристи. 

" ССВЕ следи с паника тези развития, които са придружени от недостатъци на върховенството на закона и институционални дефекти в България, изключително във връзка с независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите и битката с корупцията ", се споделя в позицията.

Съветът има опасения, свързани с процедурата по избор на основния прокурор, по този начин и поради неналичието на ефикасни механизми за отчетност в неговата работа. " Буди както неразбиране, по този начин и опасения, че в обществените си изявления новият основен прокурор неглижира ролята на адвокатурата и не приема, че юристите са равнопоставени участници, когато се явяват в ролята на бранители на обвинени в наказателния развой, и че те са съществена гаранция за представляване на законните права и ползи на жителите ", споделя позицията. И напомня главния принцип, че юристите не следва да бъдат разпознати с техните клиенти.

" ССВЕ показва сериозна паника във връзка няколко систематични провокации в областта на правораздаването в България, в това число дейности, които подкопават правилото за презумпцията за невиновност ", написа в позицията. Според позицията основният прокурор нарушава този принцип като обществено афишира лица за отговорни, преди да има присъда.

Съветът " порицава остро всеки опит за занемаряване на върховенството на закона като обща полезност на Европейски Съюз, независимостта на правосъдната власт и значимата роля на адвокатурата и юристите в обществото ", приключва позицията.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР